Налаштування редиректу 301: інструкції з ручного та автоматичного налаштування

Правильне налаштування 301 редиректу є важливим етапом семантичного просування. Налаштувавши редирект 301 з одного домену на інший, ви забезпечите працездатність ресурсу і комфорт для користувачів. Перенаправлення допоможе не втратити вихідні позиції, після вторинної індексації пошукові системи будуть знати про те, куди власник сайту хоче привести юзерів. Якщо ви не знаєте про те, як виконувати налаштування, то наведена нижче інструкція допоможе розібратися в цьому непростому питанні.

Що таке 301 редирект, навіщо він потрібен і як його застосовувати?

Редирект - це перенаправлення. Після виконання налаштування буде здійснюватися постійне перенаправлення, яке необхідне для вирішення низки стратегічних завдань:

  • передача ваги новій сторінці від старої;
  • вільний доступ для користувачів;
  • збереження раніше досягнутих результатів;
  • попередження втрати клієнтів у разі переїзду сайту на новий домен;
  • видалення дубль-сторінок;
  • попередження проблем у разі переїзду однієї або декількох веб-сторінок.

Головне завдання - попередження втрати клієнтів і результатів, накопичених раніше. Редирект 301 є паличкою-виручалочкою для власників сайтів і вебмайстрів, тому його не можна залишати без уваги. Розглянемо основні види перенаправлення:

  • з протоколу HTTP на новий безпечний HTTPS. Попередньо встановлюється SSL-сертифікат, безпечне з'єднання істотно підвищує довіру до сайту і забезпечує поліпшене ранжування;
  • з World Wide Web і без нього;
  • з одного домену на інший, що необхідно у разі переїзду сайту;
  • перенаправлення з однієї сторінки на іншу, яка має схоже наповнення або товар;
  • на мобільну версію. Таке налаштування актуальне за наявності мобільної версії з www.m.

Правильно виконане налаштування редиректу 301 допоможе забезпечити працездатність сайту або окремих веб-сторінок при будь-яких змінах. Переспрямування класифікують па масштабу, а також HTTP-статусу.

Класифікація

Існує більше восьми видів редиректів, проте в реальній розробці використовують всього 3-4 види, розглянемо їх:

  • постійний 301. Свідчить про те, що сайт або веб-сторінка переміщені назавжди. На зміну старій адресу приходить новий, цей вид перенаправлення є найпопулярнішим і стабільним, забезпечуючи захист від санкцій пошукових систем;
  • тимчасовий 302. Йдеться про тимчасовий редирект зі збереженням старої адреси сторінки;
  • тимчасові 303 і 307. Використовуються для заміни 302 редиректа, здійснюють перенаправлення, зберігаючи тип передачі запиту.

Експерти у сфері просування одноголосно стверджують, що 301 редирект є оптимальним рішенням. Він дозволяє склеїти накопичені метрики, а також забезпечує передачу посилальної ваги. 303 і 307 редиректи використовуються переважно під час проведення технічних робіт, а 302 - тимчасове рішення, що не забезпечує склейку метрик. 301 і 302 редиректи мають схожі риси, проте постійна переадресація є більш виваженим і стабільним рішенням.

Як правильно зробити редирект 301: основні помилки і корисні поради

Говорячи про те, як правильно зробити редирект 301, варто згадати про низку рад і поширені помилки:

  • не поспішайте налаштовувати 301 редирект з однієї веб-сторінки на іншу для боротьби з дублюючим контентом. У цьому випадку доцільно використовувати атрибут rel = canonical. Атрибут розміщується на HTML-сторінці між тегами, що дозволяє виділити пріоритетну сторінку (canonical), якщо на різних версіях використовується однаковий контент. Наприклад, десктопна і мобільні версії;
  • сторінка, що приймає редирект, повинна бути релевантною донору, що забезпечить швидку склейку і перенесення ваги;
  • переспрямування не варто використовувати для файлу robots.txt, що особливо актуально для пошукової системи «Яндекс». Якщо старий файл буде доступний, склейка виконується набагато швидше і коректніше;
  • для перевірки правильності налаштування редиректу 301 з одного домену на інший та інших видів перенаправлення можна використовувати сторонні сервіси. Відмінно себе зарекомендували інструменти від Netpeak Spider і WebsitePlanet.

Налаштовуючи редирект 301 з однієї сторінки на іншу або з домену на домен, варто враховувати, що може відбутися зміна трафіку. Рівень просідання може досягати 20%, проте протягом першого місяця ситуація відновиться, якщо все було зроблено правильно. Деякі фахівці починають налаштування із застосування редиректу 302 з подальшим переходом на 301, однак такі дії не рекомендують пошукові системи.

Що таке редирект 301 і канонічні сторінки?

Canonical - пріоритетна сторінка, редирект - перенаправлення. Перший варіант доцільно використовувати у разі наявності декількох версій сайту (десктоп, мобільна), дублюючого контенту, однакових описів - матеріалів, які потребують розстановки пріоритетів. Редирект доцільно застосовувати при переході на нове доменне ім'я, для помилки 404 тощо.

Як налаштувати редирект www та інші види переспрямування: інструкція

Якщо ви не знаєте, як правильно зробити редирект 301, то повинні пам'ятати, що налаштування виконується з урахуванням типу сайту і сервера, а також за допомогою різних інструментів: файл .htaccess, PHP, HTML тощо. Найпопулярніший спосіб налаштування редиректу 301 з одного домену на інший та інших видів переадресації - використання файлу .htaccess, що актуально для сайтів, що працюють на веб-серверах Apache (для перевірки варто використовувати сервіс sitereport.netcraft.com). Якщо ваш веб-сервер Apache, але файлу немає, то його можна буде створити:

  • відкрийте блокнот, що є частиною ОС;
  • створіть документ, а потім збережіть його, вибравши розширення .htaccess.

Якщо використовується WordPress, можна використовувати плагін Redirection для створення файлу.

Як зробити 301 редирект з однієї сторінки на іншу?

Якщо потрібно зробити цей вид перенаправлення, то використовується Redirect/page-1.html/page-2.html. Зверніть увагу на те, що веб-сторінки повинні базуватися на одному доменному імені. Цей метод доцільно використовувати під час заміни однієї або декількох сторінок.

Як налаштувати редирект з www і без нього?

Якщо вам потрібно, щоб сайт відкривався без www, використовуйте наступний код (додається до файлу .htaccess):

  • RewriteEngine On
  • RewriteCond% {HTTP _ HOST} ^ www.адрессайта.ru $ [NC]
  • RewriteRule ^(.*)$ http://адреса/$ 1 [R = 301, L]

Якщо потрібно, щоб ресурс відкривався з www, то використовуйте вищевказаний, але змінений код: у другому рядку адресу без www, у третьому з www. Для налаштування переадресації з одного домену на інший варто застосувати наступний код:

  • RewriteEngine On
  • RewriteCond% {HTTP _ HOST} старыйадрес.ru
  • RewriteRule (.*) http://новийадрес.ru/$ 1 [R = 301, L]

Існує багато способів налаштування, ми розглянули найпопулярніші.

Як правильно зробити редирект 301, не допустивши помилки?

Налаштування редиректу - непросте завдання, адже розібратися у всіх тонкощах без спеціальної підготовки досить складно. Існує два способи вирішення проблеми:

  • звернення до веб-агентства, представники якого здійснять налаштування з урахуванням вимог пошукових систем, а також особливостей сайту замовника;
  • використання професійного софту, який виконає швидку генерацію коду, що суттєво спростить процес і попередить поширені види помилок.

В останньому випадку доцільно використовувати такі ресурси:

  • com. Здійснює моментальну генерацію коду під PHP, Apache .htaccess. HTML, JavaScript та інші види переспрямування;
  • com, орієнтований на генерацію коду під .htaccess. Можна використовувати для URL-переадресації, налаштування редиректу на www і без нього, масового перенаправлення та інших завдань;
  • com/ru/htaccess, який є htaccess-конвертером для nginx.

Автоматизація налаштування редиректу 301 забезпечить відсутність помилок, проте не гарантує бездоганний результат. Якщо ви не знаєте про те, що таке редирект 301 і раніше не виконували налаштування, то краще вдатися до допомоги професіоналів.

Насамкінець

Тепер ви знаєте про те, що таке редирект 301 і як його налаштувати. Роботи з налаштування редиректу 301 є обов'язковим правилом, про яке не можна забувати, інакше варто очікувати санкцій від пошукових систем і втрати раніше досягнутих результатів. При виборі кращого способу перенаправлення варто орієнтуватися на 301, інші варіанти є тимчасовими. Після внесення змін необхідно провести перевірку коректності роботи, використовуючи для вирішення цього завдання сторонні сервіси.

© 2008 - 2023 Webdesign Odessa
Создание - Раскрутка - Поддержка