Що таке помилки валідації і як їх виправити: інструкція

Наявність помилок у коді сторінки сайту завжди тягне за собою негативні наслідки - від погіршення позицій у ранжуванні до скарг з боку користувачів. Помилки валідації можуть спостерігатися як на головній, так і на інших веб-сторінках, їх наявність свідчить про те, що ресурс є невалидним. Деякі проблеми помічають навіть непідготовлені користувачі, інші неможливо виявити без попереднього аудиту, аналізу. Про те, що таке помилки валідації і як їх виявити, ми зараз розповімо.

Помилка валідації, що це таке?

Для написання сторінок використовується HTML - стандартизована мова розмітки, що застосовується у веб-розробці. HTML, як будь-яка інша мова, має специфічні особливості синтаксису, граматики тощо. Якщо під час написання коду правила не враховуються, то після запуску сайту будуть з'являтися різні види проблем. Якщо HTML-код ресурсу не відповідає стандарту W3C, то він є невалидним, про що ми писали вище.

Чому помилки валідації сайту впливають на ранжування, сприйняття?

Наявність похибок у коді - проблема, з якою необхідно боротися відразу після виявлення. Пошукові системи «читають» HTML-код, якщо він некоректний, то процес індексації та ранжування може бути ускладнений. Пошукові роботи повинні розуміти, яким є ресурс, що він пропонує, які запити використовує. Особливо критичні такі ситуації для ресурсів, що мають велику кількість веб-сторінок.

Як перевірити помилки валідації?

Для цієї роботи використовується або технічний аудит сайту, або валідатори, які шукають проблеми автоматично. Одним з найпопулярніших є сервіс The W3C Markup Validation Service, що виконує сканування з оглядкою на World Wide Web Consortium (W3C). Розглянутий валідатор пропонує три способи, за допомогою яких можна здійснити перевірку сайту:

  • введення URL-адреси сторінок, які необхідно просканувати;
  • завантаження файла сторінки;
  • введення частини HTML-коду, що потребує перевірки.

Після завершення перевірки ви отримаєте розгорнутий список виявлених проблем, доповнених описом, посиланнями на стандарти W3C. По ходу аналізу ви побачите слабкі місця з посиланнями на правила, що дозволить самостійно виправити проблему.

Існують інші сервіси, що дозволяють виконати перевірку валідності коду:

  • Watson. Перевіряє швидкість завантаження сторінок, правопису, посилання, а також початковий код;
  • com. Відстежує продуктивність сайту, перевіряє доступність HTML.

Плагіни для браузерів, які допоможуть знайти помилки в коді

Вирішити розглянуту задачу можна за допомогою плагінів, адаптованих під конкретний браузер. Можна використовувати такі інструменти (безкоштовні):

  • HTML Validator для переглядача Firefox;
  • HTML Validator for Chrome;
  • Validate HTML для Firefox.

Після перевірки потрібно вирішити, чи будете ви усувати виявлені помилки. Багато експертів акцентують увагу на тому, що пошукові системи сьогодні приділяють більше уваги якості зовнішньої/внутрішньої оптимізації, контенту, іншим характеристикам. Однак валідність не можна залишати без уваги, адже якщо навіть виявлені проблеми не будуть заважати пошуковим ботам, то вони точно почнуть дратувати відвідувачів сайту.

Як виправити помилку валідації?

В першу чергу потрібно зосередити увагу на слабких місцях, пов'язаних з контентом - це те, що важливо для пошукових систем. Якщо під час сканування було виявлено понад 25 проблем, то їх не можна ігнорувати через низку причин:

  • часткова індексація;
  • повільне завантаження;
  • баги, що виникають під час безпосередньої комунікації користувача з ресурсом.

Наприклад, ігнорування помилок може призвести до того, що деякі сторінки не будуть проіндексовані. Для вирішення розглянутої проблеми можна залучити досвідченого фрілансера, проте найкраще рішення - замовлення послуги в веб-агентстві, що дозволить виправити, а не погіршити ситуацію.

Технічний і SEO-аудит

Виявлення помилок - перший крок, адже їх ще потрібно буде усунути. За наявності великого пулу проблем доцільно замовити професійний аудит сайту. Він допоможе знайти різні види помилок, підвищить привабливість ресурсу для пошукових ботів, звичайних користувачів: швидкість завантаження сторінок, верстка, переспам, інше.

Насамкінець

На всіх сайтах спостерігаються помилки валідації - їх неможливо викорінити повністю, але і залишати без уваги не варто. Наприклад, якщо провести перевірку сайтів Google або «Яндекс», то можна побачити помилки, однак це не означає, що варто зітхнути спокійно і закрити очі на те, що відбувається. Власник сайту повинен ставити на перше місце комплексний розвиток, при такому підході ресурс буде наповнюватися, оновлюватися і «лікуватися» своєчасно. Якщо проблем мало, то можна спробувати усунути їх своїми силами або за допомогою залучення стороннього приватного фахівця. В інших випадках краще замовити послугу у перевіреного підрядника.

© 2008 - 2023 Webdesign Odessa
Создание - Раскрутка - Поддержка