Шлях маркетингу під час карантину

Бізнес не може існувати без процесу залучення клієнтів. Якщо останніх немає, то фінансові потоки зупиняються. Поточна ситуація на світовому та вітчизняному ринку послуг викликає замішання у фахівців, які займаються процесом залучення клієнтів. Відповідь на питання про те, що робити і як бути, цікавить директорів і рядових маркетологів, піарників, експертів у галузі збуту.

Поширення вірусу COVID-19 непрогнозований, але час глобальних змін, безумовно, вже настав. Нижченаведене дослідження відображає поточну ситуацію в сфері маркетингу, що існує в умовах карантину. В основу дослідження лягли дані, отримані в результаті роботи з вітчизняними та зарубіжними джерелами.

Різке падіння і зростання попиту

В умовах карантину багато сімей і холостяки змушені включити режим жорсткої економії, що пов'язано зі зменшенням доходів і невизначеністю. Аналіз пошукових запитів допомагає зрозуміти, в яких нішах спостерігається спад. З найбільшим падінням попиту вже зіткнулася сфера туризму, а також B2C-послуги: будівництво, страхування, транспорт, нерухомість тощо. Зростання спостерігається в нішах, пов'язаних з онлайн-сервісами, медициною, ЗМІ та медіа, контентом для дорослих, а також різними видами доставки.

Попит на споживчі товари зріс, тому можна сказати, що ця ніша не тільки залишається стабільною, але й отримує вигоду в нинішніх умовах. Йдеться про продукти харчування, засоби для гігієни, побутову хімію. У період карантину люди не готові економити на дітях, адже вони перебувають удома постійно, потребуючи розваг і якісного харчування. Останнім часом не зафіксовано зростання звичайних пошукових запитів, що починаються з «як» і «чому».

Аналіз показує, що динаміка комерційних запитів «купити/замовити» залишилася незмінною і трохи зросла, навіть якщо відкинути додаткові високочастотні слова. Можна припустити, що тенденція пов'язана з продовольчими і непродовольчими товарами народного споживання, а не з дорогою побутовою технікою або елітними машинами.

Платна реклама

Зниження обсягів платної реклами в Adwords спостерігається з початку березня. Можна зробити висновок про те, що маркетингові канали, які мають короткострокові горизонти планування, стають менш вигідними. Звичайно, за винятком компаній, що продають антисептики, гречку та інші товари, потреба в яких зросла з приходом пандемії.

Ставки за CPC і покази постійно змінюються, тому за рекламними кампаніями необхідно не тільки стежити, але і коригувати їх. Зовсім скоро у сфері таргетованої реклами знизяться ціни, але її вигода в короткостроковій перспективі знаходиться під питанням. Швидше за все конверсія при великих обсягах трафіку буде невисокою.

Контент-маркетинг

Протягом останнього місяця спостерігається стрімке зростання обсягів email-розсилок: 4000 - в середині лютого, 42000 - в середині березня. Частково зростання можна пояснити масовим переходом на віддалену роботу і стандартними підбадьорливими розсилками, однак це не сильно змінює ситуацію.

Експерти стверджують, що компанії, які мають маркетинговий план, не повинні зупинятися. Особливо рекомендація актуальна для SEO, контенту і робіт, спрямованих на поліпшення конверсії. Докладені зусилля допоможуть швидко відновити позиції в той час, коли COVID-19 відступить. Так, зараз спостерігається падіння попиту, але необхідно працювати на перспективу, готуючи сани влітку. Для цього варто використовувати свіжі рекомендації від компанії Google:

  • необхідно враховувати поточну ситуацію і події, які її супроводжують;
  • потрібно постійно моніторити інформаційне поле, оновлюючи і переоцінюючи зібрані дані;
  • не рекомендується займатися піаром, вибудуваним на базі COVID-19;
  • варто надавати посильну допомогу, спрямовану на боротьбу з пандемій;
  • необхідно допомагати людям не втрачати силу духу, розібратися в щільному інформаційному потоці.

Реалізуючи маркетингову стратегію, потрібно підлаштовуватися під особливості ситуації, що склалася в рамках пандемії. Наприклад, якщо ви почнете поширювати рекламу, що закликає порушувати карантин і виходити з дому, то можете принести лише шкоду.

SEO у період пандемії

За контент-маркетингом слідує просування в пошукових системах «Яндекс» і Google. Інвестиції окупляться не відразу, а через кілька місяців - в той час, коли криза піде на спад. Компанії, які вже зараз почнуть вкладати сили і фінанси в SEO, в майбутньому отримають багато бонусів.

UX-дизайн і конверсія

Під час кризи можна зайнятися комплексним поліпшенням всіх процесів - від підвищення конверсії до редизайну сайту. Вони мають довгострокову перспективу, допоможуть залучати клієнтів у недалекому майбутньому. Трансформацію різних сфер бізнесу відзначили в журналі Forbes Скотт Джонс, який акцентував увагу на тому, що в останні кілька тижнів спостерігається пік звернень від представників сфери електронної комерції. Компанії хочуть розвиватися і підлаштовуватися під тенденції мінливого ринку, тому активно оновлюють старі сайти і запускають нові, дають рекламу в соціальних мережах, спрямовану на дистанційних фахівців, працюють з SEO, шукають нову аудиторію і виконують інші завдання, спрямовані на діджиталізацію.

Маркетинг у B2B-сегменті

У B2B-сегменті не все гладко, адже найбільших втрат зазнав HR-аутсорсинг, а також виставки. Але поточний період для B2B-сегмента є перехідним, наступна зупинка - інтернет-маркетинг. Доведеться підлаштовуватися під ринок, відмовившись від стандартних особистих зустрічей. Для комунікації з потенційним клієнтом можна використовувати прогресивні канали: сайт, соціальні мережі та інші.

Чого можна очікувати?

Якщо ми озирнемося на досвід Китаю, то зможемо зрозуміти, що складний період пандемії триватиме протягом 2-3 місяців. Під час кризи, викликаної вірусом COVID-19, слабкі компанії, що не встигли виробити стратегію, можуть більше не повернутися на ринок.

Після епідемії настане криза, пов'язана з відновленням економіки, яка триватиме протягом декількох років, як показує світова історія. Протягом цього часу деякі компанії покинуть ринок через банкрутство, інші максимально скоротять рекламний бюджет, що вплине на конкуренцію в різних нішах. Але за всім цим піде ще більш складний етап, адже на ринку залишаться найсильніші конкуренти, які бажають залучати максимальну кількість клієнтів. Останні в світлі минулих подій стануть менш стабільними, якщо розглядати питання з точки зору матеріального благополуччя.

Вже сьогодні необхідно переглядати маркетингову стратегію, роблячи кроки в бік діджиталізації. Реклама, що відрізняється короткостроковими перспективами, не надто надійна, тому краще вкладати гроші в довгострокові проекти. Зверніть увагу на те, що вже не вийде перечекати ситуацію, а потім швидко повернутися до лютневих позицій. Потрібно шукати нові інструменти і формати роботи, щоб через 3-4 місяці мати можливість знову вийти на гідний рівень.

Експрес-підсумки

  • Необхідно оптимізувати і знижувати витрати на рекламу pay per click. Можна залишити перспективні кампанії.
  • Займайтеся контент-маркетингом, пам'ятаючи про довгострокову перспективу.
  • Вкладайте фінанси в SEO, результат ви побачите в той період, коли він буде вкрай необхідний.
  • Більшість світових компаній роблять вибір на користь Digital.
  • Завершення кризи спричинить непрогнозований сплеск - підготуйтеся до нього, щоб зустріти новий час у всеозброєнні.
© 2008 - 2023 Webdesign Odessa
Создание - Раскрутка - Поддержка