Пошукові роботи: розуміння того, як вони бачать ваш сайт

Ймовірно, ви вже знаєте, що пошукові машини користуються спеціальними програмами, які досліджують незвідані простори інтернету та вишукують там нові сайти, сторінки чи оновлені матеріали. Ці програми називають пошуковими павуками. Примітно, що звичайні сайти бачать зовсім не так, як люди. Тому постає питання: «А як, власне, пошукові роботи бачать сайт?».

Відповідь тут дуже проста. Пошукові роботи бачать ваш сайт так, як це роблять текстові браузери. Можете завантажити таку і перевірити, як це виглядає. Пошукові роботи дуже люблять текст, а ось інформацію, яка міститься в картинках, вони повністю ігнорують, адже технологій, які дозволяють роботам зчитувати текст із зображення, поки що немає. І навіть якщо вони є, вони вимагають дуже багато ресурсів, тому використовувати їх недоцільно. Адже роботи проглядають мільярди сторінок. Павуки, щоправда, можуть дізнатися інформацію про картинку, але тільки в тому випадку, якщо власник сайту самостійно вкаже її у спеціальних тегах опису та назви.

Пошукові роботи, також відомі як веб-сканери або павуки, — це автоматизовані програми, які використовуються пошуковими системами для індексування вмісту веб-сайту. Вони сканують сторінки веб-сайту, переходячи за посиланнями та збираючи інформацію про вміст, структуру та метадані кожної сторінки. Інформація, зібрана цими роботами, потім використовується для визначення релевантності та рейтингу сторінок на сторінках результатів пошуку (SERP).

Як працюють пошукові роботи

Коли пошуковий робот відвідує веб-сайт, він спочатку перевіряє файл robots.txt, який є текстовим файлом, розташований у кореневому каталозі веб-сайту. Цей файл містить інструкції для пошукових роботів, вказуючи, які частини сайту їм дозволено сканувати, а які – ігнорувати.

Після обробки файлу robots.txt пошуковий робот почне сканувати сторінки сайту, переходити за посиланнями та збирати інформацію про кожну сторінку. Ця інформація включає назву, опис і ключові слова, пов’язані з кожною сторінкою, а також структуру та вміст самої сторінки.

Дуже цікаво дивитися очима пошукового павука на конкурентні сайти. І не обов'язково аналізувати своїх безпосередніх конкурентів. Просто подивитися на популярні ресурси очима робота – це можливість отримати цінний досвід та інформацію.
Пошукові роботи на сторінках вашого сайту бачать лише текст. Власне є текстові браузери, які дозволять вам зрозуміти, як це виглядає. Роботи люблять текст і повністю ігнорують інформацію, що міститься у картинках. Павуки зможуть «почитати» картинку, якщо ви додасте до неї тег із описом та назвою. Веб дизайнери, які створюють складні сайти з дуже красивими картинками та ефектами, при цьому не приділяючи уваги текстовому змісту, дуже швидко розчаровуються у своїй роботі, адже з погляду пошукової системи сайт має дуже мало цінності.

Важливість структури сайту

Структура веб-сайту може мати значний вплив на те, як пошукові роботи бачать і індексують його вміст. Наприклад, добре структурований сайт із чіткою ієрархією сторінок і логічною організацією вмісту пошуковим роботам набагато легше просканувати та зрозуміти, ніж сайт із заплутаною структурою та відсутністю чіткої організації.

Окрім організації сайту, використання належних заголовків і підзаголовків також може допомогти пошуковим роботам краще зрозуміти вміст сторінки. Це, у свою чергу, може допомогти покращити рейтинг сторінки в результатах пошуку.

Висновок

Якщо подивитися на сайт очима пошукового робота, то виглядати він буде дуже непривабливо. В принципі, ви можете це зробити, відкривши вихідний код сторінки в будь-якому браузері.

Підсумовуючи, пошукові роботи відіграють вирішальну роль у процесі індексації та ранжування веб-сайтів на сторінках результатів пошуку. Розуміння того, як вони працюють і що шукають, може допомогти власникам веб-сайтів покращити видимість і рейтинг свого сайту в результатах пошуку.

© 2008 - 2023 Webdesign Odessa
Создание - Раскрутка - Поддержка