Карта сайту sitemap.xml: створення і налаштування

XML-карта - важливий інструмент, що використовується пошуковими роботами «Яндекс» і «Google». Вона потрібна, щоб прискорити індексацію і отримати технічні дані про веб-сторінки.

Призначення карти-сайту

Карта веб-сайту sitemap.xml являє собою XML-документи, необхідні для Яндекса і Google. У них міститься службова інформація. Завдяки їм, краулерам простіше проводити індексацію сайтів. Це своєрідний каталог сторінок, де буде показано ієрархію ресурсу.

Раніше для цього завдання використовували HTML-карти, але вони застаріли і не настільки зручні. Зараз акцент роблять на XML-картах, які потрібні для правильної індексації сайтів. Формат HTML орієнтований на користувачів.

Файл sitemap.xml знаходиться в корені сайту. У ньому містяться дані про його сторінки, вказуються посилання на всі з них.

Дізнатися детальніше про необхідність розглянутої карти можна в підготовлених довідниках від Яндекса або Google. Якщо говорити коротко, то в ній міститься наступне:

  • URL-адреса сторінок, які потрібно індексувати;
  • дата останньої зміни вмісту;
  • частота оновлення: завжди, щогодини, щомісяця тощо;
  • пріоритетні сторінки;
  • альтернативні версії веб-сторінок: наприклад, різними мовами або різними пристроями;
  • відомості про фото- та відео-контент, присутній на сторінках.

Іншими словами, це навігатор, призначений для пошуковиків. Він дозволяє поліпшити видимість сайту, залучаючи більше органічного трафіку.

Чи можна просуватися без карти сайту?

Таке можливо, але XML-карта є рекомендованим інструментом. Без неї можна, але з нею вийде досягти кращого результату. Краулери вміють індексувати сайт і без цього інструменту, але іноді це супроводжується складнощами. Виникнути проблеми можуть з наступних причин:

  • є сторінки, на які не можна перейти з інших розділів;
  • сайт був створений відносно недавно;
  • складна, заплутана структура;
  • значна кількість сторінок оновлюються постійно;
  • сторінки розмежовані на більш і менш важливі.

Карту sitemap.xml потрібно підключити, якщо сайт використовується для комерційних цілей. Необхідний, коли відвідуваність впливає на успішність бізнесу.

Типи XML-Sitemap

Виділяється 2 види карток сайту:

  • Звичайна. Вона містить максимум 50000 сторінок. Максимальна вага становить 50Мб.
  • Індексна. Тут об'єднується кілька карт першого виду. Потрібно для великих або мультимовних сайтів.

Вибирати той чи інший варіант необхідно, виходячи з масштабів сайту.

Створення та з'єднання sitemap.xml

Якщо необхідно створити карту сайту, можна вибрати один із двох способів. Один полягає у використанні безкоштовних сервісів (онлайн-генераторів). Другий зводиться до використання спеціального додатка.

Застосування генератора

Перевага даного способу зводиться до того, що не потрібно прив'язуватися до певного CMS. Онлайн-сервіс дозволяє створити карту на різних CMS або для web-сайту на основі HTML. Недоліком методу є обмеженість застосування. Метод застосовний для сайтів максимум з 5-ма сторінками. При регулярному створенні нових, використовувати безкоштовні сервіси не вийде.

Сервіси працюють швидко. Процес займе максимум кілька хвилин. Після розробки карти сайту її потрібно завантажити, а далі - розмістити в кореневій директорії сайту.

Використання додатків для CMS

Даний спосіб найзручніший, особливо, якщо порівнювати з безкоштовними сервісами. За рахунок цього забезпечується додаткова гнучкість. У веб-майстра є можливість налаштовувати sitemap.xml. Також, у цьому випадку, відбувається автоматичне оновлення при створенні нових сторінок.

Якщо ваш веб-сайт функціонує на платформі WordPress, рекомендується придивитися до Google XML Sitemaps. Після встановлення і активації даного плагіну ви можете налаштувати параметри на відповідній сторінці.

Процес розробки карти сайту з використанням додатків для систем керування контентом (CMS) включає такі етапи:

  • Вибір і встановлення додатка. Вони зазвичай доступні в маркетплейсі або сховищі вашої CMS. Потрібно вибрати, завантажити і активувати вибраний додаток.
  • Налаштування загальних критеріїв у відповідному розділі. Серед них базова інформація про ваш сайт і відомості карти.
  • Виберіть типи сторінок. Це можуть бути статті, категорії та інші. Вибір залежить від структури вашого сайту і того, що ви хочете індексувати.
  • Встановлення пріоритетів та частоти оновлення. Це дозволяє вказати, як часто сторінки змінюються і який у них пріоритет у контексті всього сайту.
  • Налаштування винятків. Якщо є сторінки або розділи, які ви не хочете включати в карту, налаштуйте відповідні винятки. Це може бути корисно, наприклад, для сторінок «» Спасибі за замовлення «» або адміністративних розділів.
  • Підтвердження для пошуковиків. Багато модулів відправляють їх автоматичним чином. Потрібно переконатися, що активована ця опція і виконати необхідні кроки для підтвердження власності сайту.
  • Моніторинг та оновлення. В даному випадку моніторити роботу карти не потрібно.

Зауважте, що деякі параметри не є обов'язковими. Пошуковики можуть її зовсім не враховувати або врахувати. Власник сайту в цьому випадку нічого не втрачає.

Завершальним етапом є збереження змін. Після цього можна «забути» про цей плагін. Він функціонуватиме самостійно. Оновлення відбувається автоматично. Все, що потрібно, додати файл на сайт.

Створення карти за допомогою модуля CMS характеризується низкою переваг. Серед них виділяється зручність налаштування, що займає мінімум часу, автоматичне оновлення, гнучкість та ін.

Додавання карти

Для Гугла необхідно зайти в розділ «Файли Sitemap», де додаються URL-карти, після чого потрібно натиснути на «Відправити». Пошуковику потрібно деякий час для її індексації. Після відобразиться, що процедура пройшла «Успішно» або виникне повідомлення у разі виникнення помилки.

Для Яндекса необхідно зайти в аналогічний розділ. У спеціальному полі вказується URL карти сайти і натискається на «Додати». Повідомлення у разі проблеми в Яндексі з'являється в спеціальному розділі з діагностикою.

Створення файла для карти вручну

Це досить трудомісткий і вимогливий процес, особливо для складних і великих сайтів. Підходить тільки для невеликих ресурсів. Для цього потрібно використовувати будь-який текстовий редактор, встановлений на вашому ПК. Далі потрібно вносити в новий файл дані, що мають структуру XML. Формати файлів Sitemap є різними, але для їх створення потрібна значна кількість знань. Є багато тонкощів, які важливо врахувати. Наприклад, як додавати кореневий елемент, URL-адреси та багато іншого.

Як створюється HTML-карта сайту?

HTML-карта від XML відрізняється тим, що вона створюється для користувачів, а не пошуковика. У її створенні немає необхідності, якщо структура логічна і інтуїтивно зрозуміла. Якщо ресурс великий, можуть виникнути труднощі з пошуком потрібного розділу або необхідної інформації. Якщо є такі проблеми, вирішити їх можна легким способом - розробити HTML-карту.

Розробити карту можна за допомогою Simple Sitemap. Для розробки потрібна установка і активація плагіну. Після цього можна внести short-код на сторінку, де необхідно розмістити карту.

Як карта сайту відображається на SEO?

Файл sitemap.xml відіграє найважливішу роль в оптимізації сайту. Сприяє SEO-просуванню. Він має на увазі спеціальний файл, в якому містяться відомості про структуру веб-сайту і перераховує URL-адреси всіх доступних сторінок на ресурсі. Вплив sitemap.xml на SEO можна описати наступним чином:

  • Індексація і виявлення. Карта допомагає краулерам легко виявляти та індексувати всі сторінки. Це особливо важливо для нових та оновлених сторінок, які можуть не бути ще відомими пошуковикам.
  • Глибина індексації. Використовуючи sitemap.xml, можна вказати пріоритет і змінити частоту індексації різних сторінок. Це дозволяє пошуковим системам зрозуміти, які сторінки більш важливі для вашого сайту і будуть індексувати їх частіше.
  • Інформація про оновлення. Дозволяє пошуковим системам більш ефективно оновлювати свої індекси, особливо при частій зміні контенту.
  • Обробка дублікатів. Запобігає індексації дублюваних або небажаних сторінок.
  • Покращення видимості. Коректно налаштований sitemap.xml покращує видимість у пошукових системах. Переконує їх у тому, що розміщений контент структурований і повноцінний.
  • Помилки і проблеми. Під час аналізу карти сайту система може виявити і повідомити про наявні порушення і недоліки. Це дозволяє виправити їх на ранній стадії.

Карта sitemap.xml відіграє значиму роль в організації індексації сайту краулерами. Вона позитивно впливає на SEO-показники.

Правильно працюючи з XML-картою, можна один раз її створити, а після - забути. Для його реалізації потрібно використовувати спеціальні плагіни і додатки для CMS. Без відповідних знань впоратися з цим завданням досить складно. Можна заплутатися, що і де потрібно прописувати, як додавати ту чи іншу інформацію. Для таких випадків створена послуга, в рамках якої фахівці створюють і налаштовують карти. Після, вони працюють самостійно і оновлюються автоматично.

© 2008 - 2023 Webdesign Odessa
Создание - Раскрутка - Поддержка